Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorAkgün, Yurdanur
dc.contributor.authorÜstünel, M. Emin
dc.date.accessioned2012-02-25T14:59:43Z
dc.date.available2012-02-25T14:59:43Z
dc.date.issued1986
dc.identifier.uri
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11421/7453
dc.descriptionTez (tıpta uzmanlık) - Anadolu Üniversitesien_US
dc.descriptionAnadolu Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Tıpta Uzmanlıken_US
dc.descriptionKayıt no: 12512en_US
dc.description.abstractİlk kez 1909 yılında gösterilmiş olan Campylobacter'ler çok değişik isimlerle anılmış ve pek çok hastalığın etkeni olarak ileri sürülmüş ve ancak 1970 li yıllardan sonra insanda gastroenterit etkeni olarak üzerinde çalışılmaya başlanmıştır. Campylobacter'ler; Spirillaceae familyasının bir genusudur ve kıvrık, C ve S harfi şeklinde, Gram olumsuz, polar flajeli ile tipik ve çok hareketli bakterilerdir. Mikroaerofilik ve termofilik bir bakteri olup üreme için antibiyotikli özel seçici besiyerleri, % 5 02, % 10 CO2 ve % 85 N2 gaz karışımı içeren mikroaerofilik ortam ve 43 C de inkübasyona gereksinim göstermektedir. Campylobacter jejuni insanda fekal cral yolla bulaşan, jejunum, ilaum ve kolona invazyon yaparak yerleşen, dışkı miktarının fazla olduğu dizanterik tipte ishal yapan bir bakteridir. Daha çok çocukluk yaş grubunu etkilemekte ve en sık 5 yaşın altında görülmektedir. Ancak tüm yaş gruplarında gerekli koşullar sağlanarak araştırıldığında gastroenteritlerde Shigellalardan fazla ve Salmonella'lara yakın bir oranda olduğu ileri sürülmektedir. Alt yapı tesislerinin yetersiz olduğu ve gastroenteritlerin epidemik boyutlara ulaştığı Eskişehir bölgesinde ve ülkemizde klinik olarak gastroenterit ön tanısı almış hastalarda Campylobacter jejuni varlığını gösterebilmek ve oranını saptamak amacıyla bu çalışma planlanmıştır. Hastanemizde izlenen 350 gastroenteritli hastanın 4 tanesinden Campylobacter jejuni üretilmiştir. Campylobacter jejuni üretilebilmesi için rutin dışkı kültür yöntemlerine ek olarak özel besiyeri, özel gaz karışımı ve 43 C de inkübasyon uygulanmıştır. Ayırıcı tanıda, Campylobacter jejuni bakterisinin karakteristik hareket ve morfolojik özellikleri nedeniyle direkt mikroskopik incelemenin önemi vurgulanmıştır. Yapılan antibiyotik duyarlılık deneylerinde suçların hepsi eritromisin, gentamisin ve tobramisine duyarlı bulunmuş, penisilin, sefalotin, tetrasiklin, streptomisine direnç saptanmış ve yayınlara uygunluk göstermiştir. Sonuç olarak gastroenterit etiyolojisinde son yıllarda araştırmaya başlanan Campylobacter jejuni'nin ülkemiz içinde önemli bir gastroenterit nedeni olabileceği ve rutin dışkı kültür yöntemleri kapsamına alınarak araştırılmasının yararlı olacağı kanısına varıldı.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherAnadolu Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectGastriten_US
dc.subjectGastroenteriten_US
dc.subjectBulaşıcı hastalıklaren_US
dc.titleEskişehir bölgesinde gastroenterit etiyolojisinde camyplobacter jejuni'nin yerien_US
dc.typespecialistThesisen_US
dc.contributor.departmentSağlık Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.identifier.startpage56 y.en_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster