Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorKeleş, Yüksel
dc.contributor.authorÖncel, Işıl
dc.date.accessioned2015-01-19T09:42:03Z
dc.date.available2015-01-19T09:42:03Z
dc.date.issued2002
dc.identifier.issn13023160
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11421/829
dc.description.abstractDeğişik çevresel streslerin bitki büyümesi ve pigmentasyonu üzerine etkileri Triticum aestivum L. (cv. Bezos-taya-1, cv. Seri-82, cv. Kıraç-66) ve Triticum durum Desf. (cv. Kızıltan-91, cv. Kunduru 414-44, cv. Ç.1252) çeşitlerinde incelendi. Normal (24/16°C), düşük (5/-5°C) ve yüksek (40/30°C) sıcaklık koşullarında büyütülen fideler altı gün süreyle su basması, kuraklık ve tuzluluk (% 0.7, w/w NaCl) streslerinin etkisinde bırakıldı. Sıcaklık ve su-tuz stresleri arasındaki çapraz etkileşimlere karşı fidelerin tepkileri incelendi. Düşük sıcaklık uygulamaları ile sürgün kum ağırlığında önemli bir değişim gözlenmezken, yüksek sıcaklık uygulamaları önemli ölçüde kum ağırlık kaybına yol açmıştır. Su ve tuz stresleri ise düşük sıcaklık ve yüksek sıcaklık koşullarında önemli kum ağırlık azalmasına neden olmuştur. Nisbi büyüme oranı buğday çeşitleri arasında önemli değişiklikler göstermiştir. Yüksek sıcaklık stresi altında klorofil içeriği önemli ölçüde azalırken, toplam kartenoid içeriği artış göstermiştir. Sonuçlar sıcaklık ve su-tuz stresleri arasındaki çapraz etkileşimlerin bitki büyümesi ve pigmentasyonu üzerinde farklı etkilere yol açtığını göstermektedir.en_US
dc.description.abstractThe effects of various environmental stresses on the plant growth and pigmentation were investigated in Tri-ticum aestivum L. (cv. Bezostaya-1, cv. Seri-,82, cv. Kıraç-66) and Triticum durum Desf. (cv. Kızıltan-91, cv. Kundura 414-44, cv. Ç.1252). The seedlings that grown at normal (24/16°C), low (5/-5°C) and high (40/30°C) temperature conditions were exposed to waterlogging, drought, and salinity (0.7%, w/w NaCl) stresses for six days. Responses of seedlings to cross interactions between heat and water-salt stresses were investigated. While significant alteration was not observed at shoot dry weight under low temperature conditions, high temperature treatment caused dry weight loss. Water and salt stresses caused to significant decrease in dry weight at low and high temperature conditions. Relative growth rate showed significant changes among wheat genotypes. While chlorophyll content was decreased under the high temperature stress, total carotenoid content was increased. Results indicate that heat and water-salt streses among cross interaction was found to have the different effects on plant growth and pigmentation.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherAnadolu Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectSıcaklık Stresien_US
dc.subjectKuraklıken_US
dc.subjectSu Basmasıen_US
dc.subjectTuz Stresien_US
dc.subjectFide Büyümesien_US
dc.subjectKlorofilen_US
dc.subjectKarotenoiden_US
dc.subjectTemperature Stressen_US
dc.subjectDroughten_US
dc.subjectWaterloggingen_US
dc.subjectSalt Stressen_US
dc.subjectSeedling Growthen_US
dc.subjectChlorophyllen_US
dc.subjectCarotenoiden_US
dc.titleBuğday Fidelerinde Büyüme ve Pigment İçeriği Üzerine Sıcaklık ve Su-Tuz Streslerinin Birlikte Etkilerien_US
dc.title.alternativeCombine Effects of Temperature and Water-Salt Stresses on Growth and Pigment Content in Wheat Seedlingsen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalAnadolu Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi A - Uygulamalı Bilimler ve Mühendisliken_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kategorisizen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster