Yazar "Kıvanç, Merih" için Fen Bilimleri Enstitüsü listeleme
-
Antimicrobial activity of extracts of chemical races of the lichen Pseudevernia furfuracea and their physodic acid, chloroatranorin, atranorin, and olivetoric acid constituents
Türk, Hayrettin; Yılmaz, Meral; Tay, Turgay; Türk, Ayşen Özdemir; Kıvanç, Merih (Verlag Z Naturforsch, 2006)The antimicrobial activity and the MIC values of the ethanol, chloroform, diethyl ether, and acetone extracts of the chemical races of Pseudevernia furfuracea (var. furfuracea and var. ceratea) and their physodic acid, ... -
The antimicrobial activity of extracts of the lichen Cladonia foliacea and its (-)-usnic acid, atranorin, and fumarprotocetraric acid constituents
Yılmaz, M; Türk, Ayşen Özdemir; Tay, Turgay; Kıvanç, Merih (Walter De Gruyter GMBH, 2004)antimicrobial activity of the chloroform, diethyl ether, acetone, petroleum ether, and ethanol extracts of the lichen Cladonia foliacea and its (-)-usnic acid, atranorin, and fumarprotocetraric acid constituents against 9 ... -
The antimicrobial activity of extracts of the lichen Hypogymnia tubulosa and its 3-hydroxyphysodic acid constituent
Yılmaz, M; Tay, Turgay; Kıvanç, Merih; Türk, Hayrettin; Türk, Ayşen Özdemir (Verlag Z Naturforsch, 2005)The antimicrobial activity and the MIC values of the diethyl ether, acetone, chloroform, petroleum ether, and ethanol extracts of the lichen Hypogymnia tubulosa and its 3-hydroxyphysodic acid constituent have been investigated ... -
Antimicrobial activity of extracts of the lichen Xanthoparmelia pokornyi and its gyrophoric and stenosporic acid constituents
Candan, Mehmet; Yılmaz, Meral; Tay, Turgay; Kıvanç, Merih; Türk, Hayrettin (Walter De Gruyter GMBH, 2006)The antimicrobial activity of the diethyl ether, acetone, chloroform, petroleum ether, and ethanol extracts of the lichen Xanthoparmelia pokomyi and its gyrophoric acid and stenosporic acid constituents has been screened ... -
Bazı maya türlerinde trehaloz ve glikojen metabolizmasına etki eden faktörlerin analizi
Karaca Gençer, Hülya (Anadolu Üniversitesi, 2012)Trehaloz ve glikojen bakteri, maya, bitki ve böceklerin bulunduğu yaygın organizma gruplarında yer alan depo karbonhidratlarıdır. Bu glikoz depoları glikolitik akışın kontrolünde de düzenleyici olarak rol oynamaktadırlar. ... -
Besinlerde bulunan bazı mikotoksinlerin biyosentezi, analizi, organizmalar üzerine etkileri ve kontrol yöntemleri
Tuncer, Münir (Anadolu Üniversitesi, 1992)Bu çalışmada, bazı küf mantarları ile kontamine olmuş besinlerin kullanım amaçları göz önünde tutularak; aflatoksinler, okratoksinler, sitrinin ve patulinin biyosentezi, izolasyonu, canlılar üzerine etki- leri ve kontrol ... -
Çeşitli laktik asit bakterilerinin Caco-2 hücreleri üzerine sitotoksik etkileri
Er, Sevda (Anadolu Üniversitesi, 2011)Son yıllarda yoğun araştırmaların odağında, işlevsel gıdanın bir örneği olan probiyotikler bulunmaktadır. Probiyotikler, bağırsak mikrobiyal dengesinin düzenlenmesiyle konakçıyı yararlı bir şekilde etkileyen canlı mikrobiyal ... -
Effects of hexagonal boron nitride nanoparticles on antimicrobial and antibiofilm activities, cell viability
Kıvanç, Merih; Barutca, Banu; Koparal, Ayşe Tansu; Göncü, Yapıncak; Bostanci, Selim Hamit; Ay, Nuran (Elsevier Science BV, 2018)The objective of this work was to investigate the antimicrobial and antibiofilm activities of hBN nanoparticles against Streptococcus mutans 3.3, Staphylococcus pasteuri M3, Candida sp. M25 and S. mutans ATTC 25175. Minimum ... -
Endüstriyel atık maddelerden mikrobiyal yolla B-karoten üretimi
Kahyaoğlu, Mustafa (Anadolu Üniversitesi, 1999)Biyoteknolojideki gelişmelere bağlı olarak son yıllarda endüstriyel fermentasyonla B-karoten üretimi konusunda çalışmalar da artmıştır. Araştırmamızda hem endüstriyel atık maddelerin çevreye zarar vermeden değerlendirilmesi ... -
Eskişehir ve çevresinden toplanan ekşi hamur örneklerinde katil mayaların varlığının araştırılması ve katil aktiviteye etki eden faktörlerin belirlenmesi
Karakaş, Nuray (Anadolu Üniversitesi, 2000)Eskişehir ve Bilecik'ten toplanan ekşi hamur ve boza örneklerinde katil mayaların varlığı araştırılmıştır. 4 adet boza örneğinden 97, 31 adet ekşi hamur örneğinden 307, 3'er adet ticari kuru ve yaşa maya örneğinden 60 tane ... -
Eskişehir'de halkın tüketimine sunulan kıymaların bakteriyolojik analizi
Kunduhoğlu, Buket (Anadolu Üniversitesi, 1992)Bu araştırmada Eskişehir'de halkın tüketimine sunulan kıymaların bakteriyolojik içeriğini ve halk sağlığına uygunluğunu belirlemek ay- rıca ülkemiz şartlarına uygun olarak hazırlanacak standartlara kaynak olabilecek veriler ... -
Et ve et ürünlerinden laktik asit bakterilerinin izolasyonu ve bunların antimikrobiyal aktivitelerinin belirlenmesi
Dinçer, Emine (Anadolu Üniversitesi, 2007)Gıda endüstrisinde fermantasyon proseslerinde renk, koku, aroma gibi özelliklerin oluşumu için starter kültür olarak kullanılan laktik asit bakterileri aynı zamanda antimikrobiyal aktiviteye de sahiptirler. Bu çalışmada 8 ... -
Etlerde E. Coli 0157:H7 aranması
Yaman, Nalan (Anadolu Üniversitesi, 2004)E. coli 0157:H7 hemolitik üremik sendromlara ve hemorojik diyareye sebep olan ve besin ile taşınan önemli bir patojendir. Çoğu salgında, E. coli 0157:H7 ile kontamine olmuş etlerin tüketimi yolu ile insanlara taşınmaktadır. ... -
Evaluation of the antimicrobial activity of the acetone extract of the lichen Ramalina farinacea and its (+)-usnic acid, norstictic acid, and protocetraric acid constituents
Tay, Turgay; Türk, Ayşen Özdemir; Yılmaz, Meral; Türk, Hayrettin; Kıvanç, Merih (Walter De Gruyter GMBH, 2004)The acetone extract of the lichen Ramalina farinacea and its (+)-usnic acid constituent showed antimicrobial activity against Bacillus subtilis, Listeria monocytogenes, Proteus vulgaris, Staphylococcus aureus, Streptococcus ... -
Fermente ürünlerinden izole edilen laktik asit bakterilerinin izolasyonu, tanımlanması ve antimikrobiyal aktivitelerinin araştırılması
Erikçi, Ş. Yelda (Anadolu Üniversitesi, 2004)Laktik asit bakterileri (LAB) doğada oldukça yaygın bir şekilde yer almaktadırlar. Laktik asit bakterileri sebze, zeytin, şarap, süt ve etlerin fermentasyonundaki başlıca sorumlulardır. Koruyucu etkilerinden dolayı çoğu ... -
İçme, kullanma ve Porsuk sularından aeromonas izolasyonu ve identifikasyonu
Demir, Filiz (Anadolu Üniversitesi, 2002)Aeromonas türlerinin içilebilir maden suları da dahil olmak üzere sucul çevrelerde sıklıkla bulunması, insanlarda başta gastrointestinal infeksiyonlar olmak üzere çeşitli infeksiyonlara neden olarak, çocuklar, yaşlılar ve ... -
Laktik asit bakterilerinin tannaz üretim yeteneklerinin araştırılması
Temel, Onur (Anadolu Üniversitesi, 2012)Bu çalışmada, daha önceki çalışmalarda fermente ürünlerden izole edilen 49 izolatın saflaştırması yapılmış ve seçilen bu izolatlann ribeprinter sistem ile tanımlamalan yapılmıştır. Spektrofotometrik ve görsel okuma metodu ... -
Mikrobiyal transformasyon ile gıda katkı maddesi üretimi
Kaplan, Mesut (Anadolu Üniversitesi, 2001)Gıda maddelerine çeşitli fonksiyonel özelliklerini modifiye etmek ve raf ömürlerini arttırmak için çeşitli gıda maddeleri kullanılmaktadır. Uçucu yağlar da katkı maddesi olarak çeşitli gıdalara konulmaktadır. Son yıllarda ... -
Mikrobiyal yağ üretiminde gül yağı atık materyalinin kullanılabilirliğinin araştırılması
Gökdal, Ayşe (Anadolu Üniversitesi, 2018)Ülkemiz gül üretiminde öncü ülkeler arasında yer almakta olup gül yağı ve gül suyu çıkarıldıktan sonra artan posa çevreye bırakılmakta ve ekonomik olarak değerlendirilememektedir. Yüksek miktarda ortaya çıkan gül posasının ... -
Mutant trichoderma harzianum izolatlarının antimikrobiyal ve fizyolojik özelliklerinin belirlenmesi
Ülker, Ahmet (Anadolu Üniversitesi, 2002)Tarımsal ürünlerin 1/3 üne yakın kısmını yok eden bitki fungal patojenleriyle mücadele için kullanılan organik kimyasalların ve pestisidlerin çevre ve canlı sağlığını tehdit ediyor olması; günümüzde biyolojik kontrol ...