Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorYılmaz Sarıözlü, Nalan
dc.contributor.authorÖziç, Rasime
dc.date.accessioned2015-10-12T01:52:29Z
dc.date.available2015-10-12T01:52:29Z
dc.date.issued2011
dc.identifier.uri
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11421/4598
dc.descriptionTez (doktora) - Anadolu Üniversitesien_US
dc.descriptionAnadolu Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Biyoloji Anabilim Dalıen_US
dc.descriptionKayıt no: 241434en_US
dc.description.abstractBu çalışmada Eskişehir/Türkiye'deki marketlerden alınan un örneklerindeki mikotoksijenik fungusların tanımlanması ve temel mikotoksinleri üretme potansiyellerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, 25 farklı un örneği incelenmiş ve 543 küf izole edilmiştir. Küfler diagnostik literatürler kullanılarak geleneksel yöntemler ile cins ve tür seviyesinde identifiye edilmiştir. Kimyasal taksonomi için ince tabaka kromatografi (İTK) yöntemi ile tüm izolatların metabolit profilleri elde edilerek morfolojik identifikasyon sonuçlarını destekleyici olarak kullanılmıştır. Un örneklerinden elde edilen küf izolatlarından mikotoksin üretme yeteneğine sahip olanlar kültürel yöntemler ile taranmış ve 130 adet mikotoksijenik küf belirlenmiştir. Bu izolatların aflatoksinleri (B1,B2,G1,G2) ve okratoksin A?yı üretme yetenekleri yüksek performanslı sıvı kromatografisi (HPLC) sisteminde ölçülmüştür. Aflatoksin üretme yetenekleri 0,13-10438,00 ng/ml aralığında, okratoksin A ise 3,69-28440,00 ng/g aralığında belirlenmiştir. 32 temsilci mikotoksijenik izolatın içsel transkrip ayırıcı (ITS) bölgeler, beta-tubulin ve kalmodulin gen bölgeleri dizilenmiş ve Aspergillus flavus, A. japonicus, A. tubingensis, A. niger, A. ochraceus, A. alliaceus vePenicillium viridicatum olarak identifiye edilmiştir. İncelenen tüm un örnekleri söz konusu mikotoksinler yönünden HPLC sisteminde incelenmiştir. 24 örneğin farklı seviyelerde söz konusu mikotoksinleri içerdiği ancak; 3 un örneğinin Türk Gıda Kodeksi sınır değerleri üzerinde aflatoksin, 2 un örneğinin de sınır değerler üzerinde okratoksin A içerdiği belirlenmiştir.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherAnadolu Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectMikotoksinleren_US
dc.subjectUnen_US
dc.subjectKüfler (Funguslar)en_US
dc.titleÇeşitli tahıl unlarındaki mikotoksijenik fungusların tanımlanarak temel mikotoksin potansiyellerinin araştırılmasıen_US
dc.typedoctoralThesisen_US
dc.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.identifier.startpageXIV, 231 y. : resim + 1 CD-ROM.en_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster