Hepato-protective and therapeutic effect of ellagic acid on D-galactosamine-induced liver damage
Özet
Sebze, meyve ve içeceklerin bir parçası olarak tüketilen polifenol bakımından zengin diyet gıda maddeleri antioksidan özellikleri dolayısıyla dikkat çekmiştir. Meyve ve kuruyemişlerde yaygın olarak görülen bir polifenolik bileşen olan ellajik asidin (EA) serbest radikalleri temizlediği ve hücre zarlarını koruduğu rapor edilmiştir. Bu çalışma, D-galaktosamin (D-GalN) kaynaklı karaciğer hasarına karşı elajik asidin koruma mekanizmasını incelemektedir. Bilinen bir hepatotoksin olan D-GalN, kobay hayvanlarda şiddetli hepatoselüler inflamatuvar hasara ve insanlarda görülen viral hepatite benzer klinik özelliklere neden olmaktadır. Canlı organizmada ellajik asidin D-GalN üzerindeki etkisine ilişkin çok az şey bilinmektedir. Otuz beş sağlıklı erkek Wistar sıçanı eşit olarak beş gruba ayrılmıştır. Birinci ve ikinci gruplar kontrol grubu olarak kullanılmıştır. Kontrol gruplarına sırasıyla 0,5 ml normal tuz ve %0,2 (0,5 ml) DMSO verilmiştir. Üçüncü gruba D-GalN (700 mg/kg) verilmiştir. Dördünce ve beşinci gruba ise sırasıyla D-GalN (700 mg/kg) ile ellajik asit (25 mg/kg) ve elajik asit (25 mg/kg) ile D-GalN (700 mg/kg) verilmiştir. Sıçanlar tedavi süresinin sonunca öldürülmüştür. Karaciğer dokusunda ALT, AST, ALP ve LDH seviyeleri tespit edilmiştir. D-GalN verilmesi, kontrol grubu ile karşılaştırıldığında bu karaciğer enzimlerinin düzeyini artırmıştır. D-GalN ile tedavi edilen sıçanlara elajik asit verilmesi, bu numunelerdeki ALT, AST, ALP ve LDH düzeylerini düşürmüştür. D-GalN, karaciğer dokularının histopatolojik durumunda belirgin hasarlara yol açmıştır. Bu hasarlar, ellajik asit verilerek iyileştirilmiştir. Sonuç olarak, D-GalN kaynaklı karaciğer hasarlarını iyileştirmek için kemoterapide D-GalN ile birlikte ellajik asit kullanılabilir.
Bağlantı
https://hdl.handle.net/11421/4639
Koleksiyonlar
- Tez Koleksiyonu [203]