Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorKılıç, Volkan
dc.contributor.authorEldem, Zeynep
dc.date.accessioned2016-12-26T10:35:53Z
dc.date.available2016-12-26T10:35:53Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.uri
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11421/4641
dc.descriptionTez (yüksek lisans) - Anadolu Üniversitesien_US
dc.descriptionAnadolu Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Biyoloji Anabilim Dalıen_US
dc.descriptionKayıt no: 384173en_US
dc.description.abstractBu çalışmada, Wistar cinsi ratlarda alüminyum (Al) toksisitesinin neden olduğu nörotoksisite, oksidatif stres, lipid peroksidasyonu, patolojik değişiklikler ve DNA hasarının önlenmesinde modifiye sitrus pektin (MCP)'in antioksidan ve metal şelatlayıcı özellikleri araştırılmıştır. Bir kontrol ve üç deney grubu (n=6) olmak üzere toplam 24 rat üzerinde çalışılmış, deneylerdeki tüm uygulamalar otuz gün süre ile ve oral yolla gerçekleştirilmiştir. Grup I'e (kontrol) fizyolojik salin (% 0.9); Grup II'ye AlCl2 (34 mg/kg/gün); grup III'e MCP (50 mg/kg/gün); grup IV'e ise sırasıyla ve 2 saat ara ile AlCl2 (34 mg/kg/gün) ve MCP (50 mg/kg/gün) uygulanmıştır. Çalışma süresinin sonunda beyin serebral korteks dokusu çıkarılmış ve biyokimyasal ölçümler (süperoksit dismutaz, katalaz, glutatyon peroksidaz, glutatyon S-transferaz, asetilkolin esteraz aktiviteleri, toplam glutatyon düzeyi ve lipid peroksidasyonu) ve histopatolojik incelemeler gerçekleştirilmiştir. DNA hasarı 'tek hücre jel elektroforezi (SCGE)' yöntemi ile belirlenmiştir. Elde edilen bulgular MCP'in özellikle metal şelatlayıcı özelliğine bağlı olarak, rat beyin dokusunda Al toksisitesinin neden olduğu oksidatif stresi, lipid peroksidasyonuna eşlik eden doku hasarını ve nöronal sinyal iletimdeki fonksiyonel bozuklukları azaltabileceğini ortaya koymaktadır. Bununla birlikte, MCP uygulaması ile DNA hasarı da azaltılabilmektedir.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherAnadolu Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectDNA hasarıen_US
dc.subjectOksidatif stresen_US
dc.titleAlüminyum toksisitesinin önlenmesinde antioksidan bir şelatlayıcı olarak modifiye sitrus pektin'in etkilerien_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.identifier.startpageX, 54 yaprak : resim + 1 DVD.en_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster