dc.contributor.advisor | Kıvanç, Merih | |
dc.contributor.author | Temel, Onur | |
dc.date.accessioned | 2012-08-06T11:44:07Z | |
dc.date.available | 2012-08-06T11:44:07Z | |
dc.date.issued | 2012 | |
dc.identifier.uri | | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/11421/5266 | |
dc.description | Tez (yüksek lisans) - Anadolu Üniversitesi | en_US |
dc.description | Anadolu Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İleri Teknolojiler Anabilim Dalı | en_US |
dc.description | Kayıt no: 23317 | en_US |
dc.description.abstract | Bu çalışmada, daha önceki çalışmalarda fermente ürünlerden izole edilen 49 izolatın saflaştırması yapılmış ve seçilen bu izolatlann ribeprinter sistem ile tanımlamalan yapılmıştır. Spektrofotometrik ve görsel okuma metodu ile en yüksek aktiviteyi MT 4 izolatı göstermiştir. İnce Tabaka Kromatografısi kullanılarak tannik asitten oluşan gallik asitin dekarboksilaz aktivitesi ile pirogallol ürünü gözlemlenmiştir. Seçilen birkaç izolatta SDS-PAGE yöntemi ile enzimin yaklaşık moleküler ağırlığı belirlenmiştir. Yüksek tannaz aktivitesi gösteren 9 izolat belirlenmiş ve gösterdikleri tannaz aktivitesi üzerine farklı sıcaklık, pH, substrat yoğunluğu, tannik asit konsantrasyonu ve çeşitli minerallerin etkisi araştırılmıştır. Yapılan testler sonucunda optimum sıcaklık 37° C, pH 5.0 substrat olarak kullanılan metil gallat konsantrasyonu 7 mM, tannik asit konsantrasyonu ise 1,75 mM olarak bulunmuştur. Hg?² ve Mg?² iyonlarının varlığında tannaz aktivitesi düşerken, Ca?² ve Zn?² laktik asit bakterilerinin tannaz aktivitesi üzerine etki yapmadığı görülmüştür. K? tannaz aktivitesinde azda olsa artışa neden olmuştur. Ayrıca sürfaktan (Tween 80), şelat (EDTA), inhibitör (DMSO) ve derratüre edici ajan (Üre) ların da tannaz aktivitesine tesir etmediği saptanmıştır. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.publisher | Anadolu Üniversitesi | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Laktik asit bakterileri | en_US |
dc.subject | Tanenler | en_US |
dc.title | Laktik asit bakterilerinin tannaz üretim yeteneklerinin araştırılması | en_US |
dc.type | masterThesis | en_US |
dc.contributor.department | Fen Bilimleri Enstitüsü | en_US |
dc.identifier.startpage | XI, 87 y. : resim + 1 CD-ROM. | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Tez | en_US |