Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorAşan Özüsağlam, Meltem
dc.date.accessioned2014-10-22T06:24:38Z
dc.date.available2014-10-22T06:24:38Z
dc.date.issued2009
dc.identifier.issn13023160
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11421/636
dc.description.abstractİnulin β-(2—>1) bağlarıyla bağlı polifruktoz zinciri ile uçtaki fruktoza α-(2—1) bağıyla bağlı glu-kozdan oluşan bir polifruktandır. Ticari anlamda inulinler, hindiba, yerelması ve enginardan sağlanmaktadır. İnulin, prebiyotik olarak yem sanayinde ve gıda sanayi ve endüstriyel fermentasyonda substrat olarak kullanılmaktadır. Prebiyotik olarak inulin, özellikle kanatlı hayvanlarda, gastrointestinal sistem ve bağışıklık sistemine olumlu etkide bulunmaktadır. Ayrıca, inuline olan büyük ilgi, zengin fruktoz şurubu elde etmede nispeten ucuz ve çok bulunabilen bir substrat olmasından kaynaklanmaktadır. İnulinazlar inulini hidrolize eden enzimlerdir. İnulinazlar, bitki dokularınca ve fuguslar, mayalar ve bakteriler gibi çeşitli mikroorganizmalarca sentezlenmektedir. Mikrobiyal ve bitkisel inulinazlar, inulini, fruktoz ya da diğer oligosakkaritlere hidrolize ederler. Ekzoinulinazlar (β-D-fructopyranoside fructohydrolase, EC 3.2.1.80) uçtaki β-(2—1)-fructofuranosidic bağları parçalarken, endoinulinazlar (β-D-fructan fructanohydrolase, EC 3.2.1.7) inulinin içteki bağlarını hidrolize ederek ana reaksiyon ürünleri olan inulo-oligosakkaritlerin ortaya çıkmasını sağlar. Endo ve ekzoinulinaz üreten çeşitli mikroorganizmalar izole edilmiş olup mikrobiyolojik ve moleküler çalışmalar ile bu enzimleri kodlayan bazı genlerin nükleotid sıraları belirlenmiştir.en_US
dc.description.abstractInulin is a polyfructan consisting of a linear β-(2—1)-linked polyfructose chain with a terminal glucose residue linked to fructose by an α-(2—1) bond. Commercially available inulins are obtained mainly from chicory, Jerusalem artichoke and dahlia. Inulin is used in feed industry as a prebiotic and in the food industry and industrial fermentations as a substrat. Functioning as a prebiotic, especially in poultry, inulin has been associated with enhancing the gastrointestinal system and immune system. Moreover, inulin is of great interest because it is a relatively inexpensive and abundant substrate for the production of rich fructose syrups. Inulinase is an enzyme and hydrolyze inulin. Inulinases have been secreted from plant tissues and various microorganisms such as fungi, yeasts and bacteria. Microbial and plant inulinases hydrolyse inulin into fructose and other oligosaccharides. Exoinulinases (β-D-fructopyranoside fructohydrolase, EC 3.2.1.80) hydrolyze the terminal β-(2—>1)- fructofuranosidic bonds, whereas endoinulinases (β-D-fructan fructanohydrolase, EC 3.2.1.7) hydrolyze the internal linkages in inulin to release inuli-oligosaccharides as the main reaction products. Various microorganisms and plants secreting endo and exoinulinases have been isolated and nucleotide sequences of some genes coding these enzymes have been determined with microbiological and molecular studies.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherAnadolu Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectİnulinen_US
dc.subjectInulinazen_US
dc.subjectFruktozen_US
dc.subjectInulinen_US
dc.subjectInulinaseen_US
dc.subjectFructoseen_US
dc.titleİnulinaz Enziminin Önemien_US
dc.title.alternativeImportance of Inulınase Enzymeen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalAnadolu Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi A - Uygulamalı Bilimler ve Mühendisliken_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kategorisizen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster