Bazı fenolik asitler ve kombinasyonlarının antioksidan aktivitelerinin değerlendirilmesi
Özet
Serbest radikaller eşleşmemiş elektron taşıyan kararsız iyon veya moleküllerdir. Antioksidanlar ise serbest radikallerin olumsuz etkilerini önleyen veya ortadan kaldıran maddelerdir. Bitkilerin rengi, kokusu ve tadından sorumlu fenalik asitler ise önemli antioksidan kaynaklarıdır. Tez kapsamında, bazı hidroksibenzoik asit (gallik, protokateşik, vanilik, p-hidroksibenzoik ve salisilik asitler) ile hidroksisinnamik asitlerin (ferulik, tr-sinnamik , kareik, p-kumarik, o-kumarik asitler) ve bunların kombinasyonlarının antioksidatif (Ransimat ve b-karoten-linoleik asit sistemi ile) ve antiradikal aktiviteleri (DPPH üzerinden serbest radikal süpürücü etki tayini) sentetik antioksidanlar BHT ve BHA'nınkiler ile karşılaştırılmıştır. Ransimat yönteminde zeytin yağına ilave edilen fenalik asitlerden GA, KAA, proKA ve FA'in lipid oksidasyonunun indüklenme zamanını oldukça arttırdıkları görülmüştür. DPPH üzerinden serbest radikal süpürücü etkileri, test edilen fenalik asitlerin GA = proKA ñ KAA, kombinasyonlarının ise GA+proKA ñ GA+VA ñ GA+ppOHBA ñ GA+SAA ñ FA+KAA ñ pKUA+KAA şeklinde tesbit edilmiştir. (b-karoten-linoleik asit sistemi ile antioksidan aktivite tayininde ise test edilen hiçbir fenalik asit veya kombinasyonunun (b-karoten oksidasyonunu BHT veya BHA kadar inhibe edemediği, ancak çok düşük aktivite gösterdikleri tesbit edilmiştir.
Bağlantı
https://hdl.handle.net/11421/7268
Koleksiyonlar
- Tez Koleksiyonu [60]