Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorÖztürk, Yusuf, 1958-
dc.contributor.authorBektaş, Nurcan
dc.date.accessioned2018-05-02T14:38:16Z
dc.date.available2018-05-02T14:38:16Z
dc.date.issued2004
dc.identifier.uri
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11421/7268
dc.descriptionTez (yüksek lisans) - Anadolu Üniversitesien_US
dc.descriptionAnadolu Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Farmakoloji Anabilim Dalıen_US
dc.descriptionKayıt no: 251309en_US
dc.description.abstractSerbest radikaller eşleşmemiş elektron taşıyan kararsız iyon veya moleküllerdir. Antioksidanlar ise serbest radikallerin olumsuz etkilerini önleyen veya ortadan kaldıran maddelerdir. Bitkilerin rengi, kokusu ve tadından sorumlu fenalik asitler ise önemli antioksidan kaynaklarıdır. Tez kapsamında, bazı hidroksibenzoik asit (gallik, protokateşik, vanilik, p-hidroksibenzoik ve salisilik asitler) ile hidroksisinnamik asitlerin (ferulik, tr-sinnamik , kareik, p-kumarik, o-kumarik asitler) ve bunların kombinasyonlarının antioksidatif (Ransimat ve b-karoten-linoleik asit sistemi ile) ve antiradikal aktiviteleri (DPPH üzerinden serbest radikal süpürücü etki tayini) sentetik antioksidanlar BHT ve BHA'nınkiler ile karşılaştırılmıştır. Ransimat yönteminde zeytin yağına ilave edilen fenalik asitlerden GA, KAA, proKA ve FA'in lipid oksidasyonunun indüklenme zamanını oldukça arttırdıkları görülmüştür. DPPH üzerinden serbest radikal süpürücü etkileri, test edilen fenalik asitlerin GA = proKA ñ KAA, kombinasyonlarının ise GA+proKA ñ GA+VA ñ GA+ppOHBA ñ GA+SAA ñ FA+KAA ñ pKUA+KAA şeklinde tesbit edilmiştir. (b-karoten-linoleik asit sistemi ile antioksidan aktivite tayininde ise test edilen hiçbir fenalik asit veya kombinasyonunun (b-karoten oksidasyonunu BHT veya BHA kadar inhibe edemediği, ancak çok düşük aktivite gösterdikleri tesbit edilmiştir.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherAnadolu Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectAntioksidanlaren_US
dc.subjectSerbest radikaller (Kimya)en_US
dc.titleBazı fenolik asitler ve kombinasyonlarının antioksidan aktivitelerinin değerlendirilmesien_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.contributor.departmentSağlık Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.identifier.startpageIX, 78 y. : resim.en_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster