Zizyphus jujuba (hünnap) bitkisinin S/Y emülsiyon sistemi halinde formülasyonu ve değerlendirilmesi
Özet
Yapılan çalışmada, Zizyphus jujuba'nın S/Y tipi emülsiyon sistemi içinde fizikokimyasal ve kozmetik etkinlik açısından özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Sistemin kararlı olabilmesi için, hazırlama yöntemi, kullanılan aletler, seçilen yağ ve sürfektan, bunların konsantrasyonu ve sistemin sıcaklığı oldukça önem taşımaktadır. S/Y tipi basit emülsiyon hazırlanmasında, yağlı faz olarak badem yağı, silikon yağı (Abil 350) ve lipofilik sürfektan olarak setil dimetikon kopoliol (Abil EM90) kullanılmıştır. Çalışmalarda, öncelikle emülsiyon sisteminin bazı oluşturulmuş daha sonra Zizyphus jujuba'nın yapraklarından elde edilen ekstre %2 ve %4 oranlarında sulu faz içerisinde formülasyona katılmıştır. Bitki ekstresi içermeyen ve iki farklı oranda içeren her üç emülsiyonun homojen bir krem kıvamında ve görünümünde olduğu saptanmıştır. Emülsiyonlar badem yağı ile setreltildiğinde dış fazlarının yağ olduğu tespit edilmiştir. Bu emülsiyonlar ışık mikroskobu altında incelenmiş ve su damlacıklarının mikrofotoğrafları çekilmiştir. Lazer kırınım cihazı kullanılarak damlacık iriliği saptanmıştır. Hazırlanan formülasyonlarda, mikroskobik test, santrifügasyon, mikrobiyolojik test, sıcaklı etkisi testleri ve reolojik analiz gerçekleştirilmiştir. Bu testler sonucunda, kararlı olduğu belirlenen emülsiyonların cilt üzerindeki etkileri 10 gönüllü kullanılarak değerlendirilmiştir. Her üç formülasyonun etkinliği istatistiksel olarak karşılaştırılmıştır. Bu çalışma sonucunda, her üç ürünün de cilt üzerinde nem, yağ, deri pH'sı değerlerinde ve cilt esnekliğinde anlamlı bir etkinlik göstermediği saptanmıştır.
Bağlantı
https://hdl.handle.net/11421/7376
Koleksiyonlar
- Tez Koleksiyonu [43]