Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorYazan, Yasemin
dc.contributor.authorBüyükköroğlu, Gülay
dc.date.accessioned2015-02-23T09:26:55Z
dc.date.available2015-02-23T09:26:55Z
dc.date.issued1998
dc.identifier.uri
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11421/7376
dc.descriptionTez (yüksek lisans) - Anadolu Üniversitesien_US
dc.descriptionAnadolu Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Farmasötik Teknolojisi Anabilim Dalıen_US
dc.descriptionKayıt no: 129395en_US
dc.description.abstractYapılan çalışmada, Zizyphus jujuba'nın S/Y tipi emülsiyon sistemi içinde fizikokimyasal ve kozmetik etkinlik açısından özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Sistemin kararlı olabilmesi için, hazırlama yöntemi, kullanılan aletler, seçilen yağ ve sürfektan, bunların konsantrasyonu ve sistemin sıcaklığı oldukça önem taşımaktadır. S/Y tipi basit emülsiyon hazırlanmasında, yağlı faz olarak badem yağı, silikon yağı (Abil 350) ve lipofilik sürfektan olarak setil dimetikon kopoliol (Abil EM90) kullanılmıştır. Çalışmalarda, öncelikle emülsiyon sisteminin bazı oluşturulmuş daha sonra Zizyphus jujuba'nın yapraklarından elde edilen ekstre %2 ve %4 oranlarında sulu faz içerisinde formülasyona katılmıştır. Bitki ekstresi içermeyen ve iki farklı oranda içeren her üç emülsiyonun homojen bir krem kıvamında ve görünümünde olduğu saptanmıştır. Emülsiyonlar badem yağı ile setreltildiğinde dış fazlarının yağ olduğu tespit edilmiştir. Bu emülsiyonlar ışık mikroskobu altında incelenmiş ve su damlacıklarının mikrofotoğrafları çekilmiştir. Lazer kırınım cihazı kullanılarak damlacık iriliği saptanmıştır. Hazırlanan formülasyonlarda, mikroskobik test, santrifügasyon, mikrobiyolojik test, sıcaklı etkisi testleri ve reolojik analiz gerçekleştirilmiştir. Bu testler sonucunda, kararlı olduğu belirlenen emülsiyonların cilt üzerindeki etkileri 10 gönüllü kullanılarak değerlendirilmiştir. Her üç formülasyonun etkinliği istatistiksel olarak karşılaştırılmıştır. Bu çalışma sonucunda, her üç ürünün de cilt üzerinde nem, yağ, deri pH'sı değerlerinde ve cilt esnekliğinde anlamlı bir etkinlik göstermediği saptanmıştır.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherAnadolu Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectHünnap (Bitki)en_US
dc.subjectEmülsiyonlar (Eczacılık)en_US
dc.titleZizyphus jujuba (hünnap) bitkisinin S/Y emülsiyon sistemi halinde formülasyonu ve değerlendirilmesien_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.contributor.departmentSağlık Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.identifier.startpageIX, 102 y. : resim.en_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster