dc.contributor.advisor | Şahin, Mehmet, 1943- | |
dc.contributor.author | Bozkurt, Alper | |
dc.date.accessioned | 2015-12-04T14:36:11Z | |
dc.date.available | 2015-12-04T14:36:11Z | |
dc.date.issued | 1999 | |
dc.identifier.uri | | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/11421/9079 | |
dc.description | Tez (yüksek lisans) - Anadolu Üniversitesi | en_US |
dc.description | Anadolu Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı | en_US |
dc.description | Kayıt no: 138710 | en_US |
dc.description.abstract | 5S yaklaşımı, baş harfi ''S'' ile başlayan ve ilk defa Japon işletmelerinde sistematik bir biçimde uygulanmış ve öne sürdüğü ilkelerle, üretim faaliyetlerindeki boşa geçen zamanı enazlamayı amaçlayan, bir üretim yönetim sistemidir. Bu yaklaşım, işletme içerisinde uygulanacak etkin bir ''düzen'' ve ''temizlik'' ile, üretim faaliyetlerinde yeralan birçok gereksiz işlemin ortadan kalkacağını ve ayrıca, bu yöndeki çalışmaların korunması ve geliştirilmesi durumunda, işletmede ''sürekli iyileşme ve gelişme'' için önemli bir adım atılacağını öne sürmektedir. 5S yaklaşımını oluşturan, beş ilke ve bunların içerdiği anlamlar ise şunlardır: Sınıflandırma (SEIRI): gereksiz materyallerin işlem bölgesinden uzaklaştırılması, Düzenleme (SEITON): gerekli materyallerin, kolay bulunmalarını sağlayacak bir düzenlemenin yapılması, Temizlik (SEISO): iş kalitesi ve işgücü sağlığını koruyacak hijyenik ortamın oluşturulması, Standartlaştırma (SEIKETSU): özde, ilk üç ilke kapsamında yapılanların, genelde de, olumlu tutum ve davranışların, birer alışkanlık haline getirilerek korunması ve son olarak Eğitim ve disiplin (SHITSUKE): kazanılan alışkanlıkların, geliştirilmesidir. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.publisher | Anadolu Üniversitesi | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Endüstriyel yönetim | en_US |
dc.subject | Endüstriyel yönetim -- Çevresel yönler | en_US |
dc.subject | Fabrika yönetimi | en_US |
dc.subject | Üretim yönetimi | en_US |
dc.subject | Personel yönetimi | en_US |
dc.title | İşyeri organizasyonunda ''5S'' yaklaşımı ve bir sanayi işletmesinde uygulama | en_US |
dc.type | masterThesis | en_US |
dc.contributor.department | Sosyal Bilimler Enstitüsü | en_US |
dc.identifier.startpage | 100, [16] y. | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Tez | en_US |