Toplam kalitenin kooperatif işletmelerinde uygulanabilirliği ve Çukobirlik'te kavramsal bir araştırma
Özet
Günümüzde teknoloji ve iletişim alanlarında yaşanan hızlı gelişmeler, işletmelerin rekabet koşullarını giderek zorlaştırmış, buna bağlı olarak işletmeler yönetim tarzlarında, örgüt kültürlerinde ve yapılanmalarında değişikliğe giderek sıfır hata ve en yüksek kaliteyi öngören Toplam Kalite Yönetimine geçişi benimsemişlerdir. Bir çok sektörde uygulanan Toplam Kalite Yönetiminin ilke ve yöntemleri ile kooperatif işletmelerinin ilke ve yöntemleri bir çok paralellik taşımasına rağmen, yapılan araştırmalarda Toplam Kalite Yönetiminin kooperatif işletmelerinde uygulanmadığı bilinmektedir. Kooperatif işletmelerinin faaliyet alanlarının çeşitliliği ve dünyadaki kooperatif ortaklığının sayısal bütünlüğü göz önüne alındığında Toplam Kalite Yönetiminin kooperatif işletmelerinde uygulanmaması büyük bir eksiklik olarak ortaya çıkmaktadır. Yapılan çalışmada Toplam Kalite Yönetiminin felsefesi ile kooperatif işletmelerinin ilke ve değerleri arasındaki paralellikler verilmiş, kooperatiflerde uygulanabilirliği açısından alan çalışması olarak tarım satış kooperatiflerinden "Çukobirlik" üzerinde mevcut örgüt kültürünün toplam kaliteye uygunluğu araştırılmış ve elde edilen sonuçlar doğrultusunda öneriler getirilmiştir. Toplam Kalite Yönetiminin Çukobirlik'te uygulanması durumunda; mevcut örgüt kültüründe bazı yetersizlikler bulunmasıyla birlikte genel anlamda Toplam Kaliteye geçişte olumlu bir zeminin varlığı saptanmıştır.
Bağlantı
https://hdl.handle.net/11421/9127
Koleksiyonlar
- Tez Koleksiyonu [799]