Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorGüven, Kıymet
dc.contributor.authorOskay, Nagihan
dc.date.accessioned2015-10-27T18:09:49Z
dc.date.available2015-10-27T18:09:49Z
dc.date.issued2012
dc.identifier.uri
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11421/5273
dc.descriptionTez (yüksek lisans) - Anadolu Üniversitesien_US
dc.descriptionAnadolu Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İleri Teknolojiler Anabilim Dalıen_US
dc.descriptionKayıt no: 676475en_US
dc.description.abstractBu çalışmada ülkemizde üretilen ve Eskişehir piyasasında tüketime sunulan elma suları ve karışık meyve sularının başlıca kontaminantıolan patulinseviyeleri HPLC-UV yöntemiyle saptanmışve çeşitli laktik asit bakterileri (LAB)ile patulinin biyolojikdetoksifikasyonu gerçekleştirilmiştir. Geleneksel ve organik 32 tane meyve suyu örneğinin 8’inde 24.16-281.49 ?g/l arasında değişenseviyelerde patulin (PAT) saptanmıştır.Patulinin biyolojik detoksifikasyon çalışmalarında, Leuconostocmesenteroides subs. mesenteroidesNRLL B-512), Lactobacillus kefiri (NRLL B-1839), Lactobacillus hilgardii (NRLL B-1843), Leuconostoc lactis (NRLL B-3468) veLactobacillus paracasei subs. paracasei(NRLL B-4560), turşuculardan ve farklıevlerden toplanmış turşulardan izole edilmiş 8 laktik asit bakteri suşu kullanılmıştır. İzole edilen bu suşların, biyokimyasal ve genotipik tanımlamayöntemleri olan VİTEK, yağasiti metil esterleri (FAME) analizi veribotiplendirme ile tanımlamaları yapılmıştır. Tanımlanan izolatlarınLactobacillus (Lb.) plantarum, Lb. coryniformis, Alicyclobacillus acidocaldarius ve Leuconostoc (Leu.) mesenteroides olduğu gözlemlenmiştir. Patulinin biyolojik detoksifikasyonunda bu suşların canlı ve cansız (otoklav ile inaktif hale getirilmiş) hücrelerinin etkileri araştırılmıştır. Canlı suşlardan patulini Leu. lactis (NRLL B-3468) suşunun %98.73, L. plantarum türüne ait 5 suşun %73-98 ve Leu.mesenteroides türüne ait 1 suşun %97.77 oranlarında; cansız suşlardan ise Leu. mesenteroides (22.2) suşunun %89.81 ve Lb. paracasei subs. paracasei (NRLL B-4560) suşunun ise %92.57 gibi oldukça yüksek oranlarda detoksifiye ettiği gözlenmiştir. Patulinin biyolojik detoksifikasyonunda bu çalışmada kullanılan LAB suşlarının detoksifikasyon yetenekleri ilk kez araştırılmış ve yüksek oranlarda oldukça etkili oldukları saptanmıştır.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherAnadolu Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectMeyve sularıen_US
dc.subjectYüksek hareketli sıvı kromatografisien_US
dc.subjectLaktik asit bakterilerien_US
dc.titleMeyve sularında patulin oluşumunun araştırılması ve patulinin laktik asit bakterileri ile detoksifikasyonuen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.identifier.startpageXII, 115 y. + 1 CD-ROM.en_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster