Bakır ergitme fırın refrakterlerinin iyileştirilmesi
Özet
Bakır konvertörlerinde kullanılan krom magnezit tuğlalarda direkt bağ özelliği, tuğla kullanım ömrünü önemli derecede artırır. Bu çalışmada tuğla yapısında direkt bağa ulaşmak için farklı kimyasal bileşimlerde ve tane boyutlarında, magnezit ve kromitler kullanılarak tuğla özelliklerine etkileri araştırılmıştır. Hammaddelerin saflığının, tane boyutunun ve pişirme sıcaklığının tuğlaların fizksel ve kimyasal özelliklerinde ve direkt bağ oluşumunda önemli rol oynadığı tespit edilmiştir. Yapılan çalışmalar sonrası üretilen tuğlalar pişirme sıcaklığının fiziksel özelliklere etkisini belirlemek için üç değişik sıcaklıkta pişirilmiştir. 1700 °C'de pişirilen tuğlalar bir bakır işletmesi konverterinde denenmiş ve bu konverterde kullanılan silikat bağlı krom magnezit tuğlalara oranla % 50 daha iyi performans göstermiştir.
Bağlantı
https://hdl.handle.net/11421/6248
Koleksiyonlar
- Tez Koleksiyonu [102]