dc.contributor.advisor | Ay, Nuran | |
dc.contributor.author | Özdemir, Nafiz | |
dc.date.accessioned | 2015-04-29T15:20:20Z | |
dc.date.available | 2015-04-29T15:20:20Z | |
dc.date.issued | 2000 | |
dc.identifier.uri | | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/11421/6248 | |
dc.description | Tez (yüksek lisans) - Anadolu Üniversitesi | en_US |
dc.description | Anadolu Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Seramik Mühendisliği Anabilim Dalı | en_US |
dc.description | Kayıt no: 151705 | en_US |
dc.description.abstract | Bakır konvertörlerinde kullanılan krom magnezit tuğlalarda direkt bağ özelliği, tuğla kullanım ömrünü önemli derecede artırır. Bu çalışmada tuğla yapısında direkt bağa ulaşmak için farklı kimyasal bileşimlerde ve tane boyutlarında, magnezit ve kromitler kullanılarak tuğla özelliklerine etkileri araştırılmıştır. Hammaddelerin saflığının, tane boyutunun ve pişirme sıcaklığının tuğlaların fizksel ve kimyasal özelliklerinde ve direkt bağ oluşumunda önemli rol oynadığı tespit edilmiştir. Yapılan çalışmalar sonrası üretilen tuğlalar pişirme sıcaklığının fiziksel özelliklere etkisini belirlemek için üç değişik sıcaklıkta pişirilmiştir. 1700 °C'de pişirilen tuğlalar bir bakır işletmesi konverterinde denenmiş ve bu konverterde kullanılan silikat bağlı krom magnezit tuğlalara oranla % 50 daha iyi performans göstermiştir. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.publisher | Anadolu Üniversitesi | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Döner fırınlar | en_US |
dc.subject | Refrakter malzemeler | en_US |
dc.subject | Seramik mühendisliği | en_US |
dc.title | Bakır ergitme fırın refrakterlerinin iyileştirilmesi | en_US |
dc.type | masterThesis | en_US |
dc.contributor.department | Fen Bilimleri Enstitüsü | en_US |
dc.identifier.startpage | VII, 79 y. : resim. | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Tez | en_US |