Türkiye'de kırmızı et üretim-tüketim ve dış ticareti
Özet
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasından sonra kırmızı et sanayiinin önemi artmıştır. Kırmızı et sanayiinin en önemli amacı, ülkenin et ihtiyacını karşılamak, kasaplık hayvancılığı, besiciliği geliştirme ve özendirmek, üretimi artırma ve üreticiyi korumak, et teknolojisinin geliştirilip yönlendirilmesi ve de istihdam yaratmaktır. Etin hammaddesi de insan beslenmesinde önemli bir yeri olan büyük ve küçükbaş hayvandır. Hayvan besiciliğinin ülke ekonomisine katkıları ; sanayiye girdi sağlamak, insan gıdası olarak değerlendirilmeyen bitkisel ürün ve artıklarının daha ekonomik değerlendirilmesinde, hızla artan nüfusumuzun daha dengeli beslenmesinde, iç ve dış pazarlarınkaliteli et ihtiyaçlarının karşılanmasında, kırsal kesime iş olanakları sağlaması yönündeki rolü bakımından çok önemlidir. Türkiye'de Kırmızı Et Üretim-Tüketim ve Dış Ticareti konulu çalışmamız üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde hayvancılık sektörünün Türkiye ekonomisindeki yeri ve önemi ele alındıktan sonra, AB'de ve Türkiye'de hayvancılık sektörünün yapısal analizi, hayvancılık sektörünün Türkiye ekonomisi içindeki payı, hayvancılık sektörüne yönelik politikalar ile hayvancılık sektörünün sorunları ve çözüm önerileri incelenmiştir. İkinci bölümde ise, AB'de ve Türkiye'de kırmızı et sanayii gelişimi ve kırmızı et üretim ve tüketimi incelenip, Türkiye'de kırmızı et sanayii sorunları ve çözüm önerileri yer almıştır. Üçüncü bölümde ise yine AB'de ve Türkiye'de kırmızı et iç ve dış ticareti ele alınarak, yine Türkiye'de kırmızı et iç ve dış ticaretinde karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri incelenmiştir.
Bağlantı
https://hdl.handle.net/11421/8112
Koleksiyonlar
- Tez Koleksiyonu [399]