Türkiye'de ve dünya'da organik tarımın ekonomik boyutu : organik tarımın Adana ili ekonomisindeki yeri
Özet
Gıda, su ve hava gibi insan yaşamının en önemli unsurlarından biridir. Giderek artan nüfusun bu büyük ihtiyacını karşılamak için sürekli bir çalışma faaliyeti yürütülmektedir. Bu da kendi içerisinde bazı sorun ve uygulama hatalarını da beraberinde getirmiştir. Organik tarım işte bu noktada ortaya çıkmış ve ekolojik olana yönelişi sağlamıştır. Çünkü konvansiyonel tarımda üretimi artırmak için uygulanan hormon vb. durumlar insan yaşamını olumsuz yönde etkilemektedir. Organik tarımla birlikte doğal olana yönelinmiş ve yaşamımızdaki olumsuzluklar önlenmeye çalışılmıştır. Bu kapsamda başta Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü FAO olmak üzere çeşitli uluslar arası kuruluşlar insan hayatına zararı olmayan doğal ürünlere destek vermektedirler. Bu konuda tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de çeşitli çalışmalar yürütülmektedir. 5262 sayılı Organik Tarım Kanunu, Türkiye’de organik tarım faaliyetlerinin gerçekleştirilmesinde bir çerçeve oluşturmaktadır. Konunun birince maddesi organik tarımın amacını ortaya koymaktadır: “Tüketiciye güvenilir, kaliteli ürünler sunmak üzere organik ürün ve girdilerin üretiminin geliştirilmesini sağlamak için gerekli tedbirlerin alınmasına ilişkin usul ve esaslar belirtilmektedir.” denilmektedir. Türkiye’de organik tarım faaliyetleri bu kanun çerçevesinde yönlendirilmektedir.
Bağlantı
https://hdl.handle.net/11421/8351
Koleksiyonlar
- Tez Koleksiyonu [399]